onsdag 30 juni 2010

Hej Hej Monica resulterade i...ingenting - med patrik

Året var 2004 och sommarplågan "Hej Monica" med Nic and The family skränade ut ur de flesta högtalare. Ingen undkom, inte heller min kompis (vi kan kalla honom "Leif"). Det var Kirunafestival och sommaren hade precis på allvar gjort sitt intåg (åtminstone rent datummässigt) i det extremt nordligt belägna Kiruna. "Leif" har länge studerat en tjej som står en bit ifrån och han uttrycker ambitioner att gå fram och samtala med henne. Han är ytterst tveksam och backar ur mer eller mindre fyra gånger innan han, med hjälp av hårt stöd av vänner, bestämmer sig för att gå fram och presentera sig.

Sagt och gjort, "Leif" gliider fram till henne. Saken blir kanske inte lättare av att hon står omringad av fyra andra tjejer, vilket gör att "Leif" måste penetrera denna mur av tjejer innan han når fram. Väl framme presenterar han sig som "Leif" och undrar lite ostrukturerat vad hon heter, Hon presenterar sig som Monica...


Nic förstörde möjligheterna för "Leif"

Här brister det för "Leif", vars svar ersätts av ett fullständigt oannonserat och ologiskt sjungande..

"Hej hej Monica, hej på dig Monica, hej Monica hej på dig Monica....."

De fem tjejerna tittar oförstående på "Leif" som i denna stund inser att tillfället är förlorat och att det nu gäller att komma undan med någorlunda heder i behåll. Ett uppdrag svårt även för den bäste!

Likt Leslie Nielsen i Naked Gun-filmerna formligen gliider "Leif" därifrån. Baklänges till en början, fortfarande sjungandes, innan han vänder om för att blixtsnabbt avlägsna sig.

Det första "Leif" gör är att förbanna denna plågosång! "Leif" utbrister "Varför skulle hon heta just Monica". Det blev således inte så mycket av detta initiativ. Vad som hände med henne och hennes fyra kompisar är höljt i dunkel.

Nu njuter vi av (?) Hej Monica...


patrik

tisdag 29 juni 2010

Bäst nostalgi just nu

I fortsättningen kommer Nostalgibröderna att lägga upp aktuella (i vårt tycke) listor över nostalgiska företeelser, ting, låtar eller dylikt. Nostalgilistorna kommer alltid finnas uppe till beskådan här till vänster men kan också diskuteras och fördjupas i nya blogginlägg.

Här har vi niklas lista över bäst nostalgi just nu!

1. Solfilmen - Denna klassiska film. Midnattssolen lyser över oss just nu och solfilmen är aldrig så vacker som när den visar att solen i Kiruna befinner sig över horisonten dygnet runt.


2. Fotbolls-VM 2002. Sverige med Anders Svensson i spetsen spelar bort fotbollsgiganten Argentina och skickar hem dem till... Argentina. 1-1 slutade matchen, vilket var en fantastisk vinst för Sverige. Den hemskaste matchen jag upplevt... Men ack så vacker.


3. Gunnar Papphammar. Under sommaren stirrar de flesta av oss på väderprognoserna och inför speciella händelser gör nog många av oss det kanske lite för ofta. Kirunafestivalen står för dörren och naturligvis blåstirrar vi på alla väderprognoser som finns. Detta beteende kan liknas vid beteendet hos Gunnar Papphammar... Kan man annat än älska hans prognos för läderveken. Förlåt, väderleken.


4. Thåström på Kirunafestivalen. Året var 2009 och jag och många med mig upptäckte hur bra gubben verkligen är. Han var kung på scenen. Drogad kanske, men likafullt en Kung. Nostalgibrödernas syster hade den goda smaken att filma honom, bl a när han efterlyste en viss varg...


5. Vacker utan spackel. Ju mer du kladdar - Ju mer du sabbar! Året var 2000 och Kirunafestivalen anordnades för första gången. På P3-scenen stod Jokaim Hillson och sjöng sin hit Vacker utan spackel. Sedan dess har han inte synts till men nu dyker han upp igen... Denna gång på den första nostalgilistan... Grattis Jocke!



niklas

måndag 28 juni 2010

dagens look-alike med patrik

Matt Damon
Niklas Landström efter ett träningspass
Dagens look-alike står mellan en av upphovsmännen bakom Nostalgibröderna, Niklas Landström och actionskådisen Matt Damon. Dessa båda är helt absurt lika. Bilden ovan är inte den mest lika, men tillräcklig för att man skall inse look alike-statusen. Ring Hollywood Niklas, du har ett gjutet jobb som stand-in för Damon.

patrik

söndag 27 juni 2010

En kamp för att finna det optimala vädret - med patrik

Sommaren är en ständig kamp för att finna det perfekta vädret, speciellt om man vistas i Kiruna under denna period och hoppas på ett bra festivalväder. Årets Kirunafestival närmar sig och jag är lika nervös för väderprognoserna som ett barn inför jultomten. Kampen om vädret fortsätter..

På sommaren brukar det alltid förekomma en eller flera sk. "sommarplågor" som sätter sin prägel på sommarminglet. Tänkte påminna er om några klassiska sommarlåtar de närmaste dagarna. Idag vill jag ta upp två låtar.

Den första låten "Gå och fiska" med Gyllene Tider var en favorit när det begav sig, och jag kilade ner till skivaffären ock klippte EP:n. Den blev sedermera också årets låt året 1996, och Gyllene Tider levde på toppen än en gång. Att de dansade en sommar är kanske fel när det gäller ett band som gyllene tider, men dansade de gjorde de! Fram till idag har jag dessutom uppfattat texten fel. I slutet av låten låter det som om de sjunger "...Gå och fiska friska fiskar.." Genialiskt har jag tänkt, vilket skönt fokus på ekologiskt och miljövänligt fiske. Men som vanligt har jag hört fel. Ni hör strofen 3.52 in i videon nedan. Lyssna och döm själva.

Notera Gessles frisyr, Classic!

Den andra låten jag vill höja till sommarskyn idag är en riktig sommarlåt per definition - "Här kommer sommaren" med Balsam Boys från 1999. Låten är en blandning mellan Just D och Markoolio. Att dessa grabbar slog igenom med denna låt underlättades nog av att de blev kända genom att de deltog i Martin Timells fredagsprogram "På rymmen". Minns ni det programmet?

"På rymmen"-grabbarna njuter av sommaren

Som avslutning vill jag försöka locka fler läsare (kvinnliga) till "Nostalgibröderna" genom lite andra lockelser. Uruguays Diego Forlán har charmat fotbollsvärlden de senaste veckorna med sitt spel, och kanske kan han charma fler än fotbollsintresserade nu när kvartsfinalerna närmar sig.

Eller för att citera Johanna Frändén på VM-bloggen
"Men, va fan, har man tonat sin överkropp till estetisk fulländning har man väl rätt att flasha den närhelst man behagar"

patrik

söndag 20 juni 2010

Indirekt frispark får INTE gå in direkt i mål! - med patrik

"vad menas egentligen med indirekt frispark? förstår inte?"
Efter en dag i monarkins tecken återgår vardagen till ett mer normalt läge präglat av VM och vuvuzelas.
Apropå fotboll, alla har vi genom åren haft uttryck, begrepp etc som vi trott betytt något men som sedan visat sig betyda något helt annat. Alternativt har vi totalt missuppfattat orden och alltså inte ens uppfattat ordet korrekt. Några exempel i min omgivning som jag snappat upp är: Insektsnyckel (läs insexnyckel), Vikingchips (läs vickningschips), Natthusbord (läs nattduksbord). Ett begrepp som jag funderat länge på under åren är "indirekt frispark" Följande fakta gäller: en indirekt frispark är en fast situation i fotboll, en frispark, som inte får gå in direkt i mål. Alltså en indirekt frispark får INTE gå in direkt! Ni kan ana mitt huvudbry. Jag ställde aldrig frågan till någon annan, utan jag bar funderingen själv. Det dröjde åtskilliga år innan jag förstod att det inte rörde sig om in direkt, utan om en indirekt frispark. Dvs det är egentligen ingen frispark.

patrik

måndag 14 juni 2010

dagens look-alike med patrik

"A look-alike is a person who closely resembles another person. In popular Western culture, a look-alike is a person who bears a close physical resemblance to a celebrity, politician or member of royalty."

Dagens look alike är Nelson Wáldez i Paraguay, som är en avbild av svenska superkocken...Per Morberg

patrik

Per Morberg
Nelson Waldéz (Paraguay)

sportsnurr med patrik - vem är snyggast i VM?

Sitter och tittar på klipp från gårdagens VM-sändningar i fyran. Bojan visar sig åter från sin sämsta sida. Hans tjafsande med Peter Jhide säger det mesta om Bojan och TV4. Tacka vet jag Pops i SVT. Gemytligt, roligt, professionellt och kunnigt. Att det dessutom inte är avbrott för reklam var tredje minut gör att SVT fullkomligen krossar fyrans studio. Ledsen Jhide.

VM har annars många spännande profiler, fotbollsspelare alltså... Vem som är VM:s bästa spelare kan jag återkomma till inom kort. En fråga som jag däremot inte funderat på är vem som är snyggast i VM. Jag hade idag en diskussion med en kvinnlig VM-tittare, och frågan om "vem som snyggast i VM är", känns som en högst relevant fråga bland vissa tittare.

Som sagt, jag har inte något svar på frågan...har du?

patrik

söndag 13 juni 2010

Ny design

Nu är sommaren här och de härligt lediga stunderna med den. Denna sommar är likt vart fjärde år dessutom extra bra med tanke på att det pågår ett fotbolls-VM i Sydafrika. Lite nostalgiska återkopplingar till tidigare turneringar skall nog hinnas med bland allt annat.

Sommaren till ära så har vi designat om sajten och mer kommer framöver. Slappna av där ute i Sverige och övriga världen, sommaren är här!

måndag 7 juni 2010

musiksnurr med niklas

Upstairs at Eric´s
Som jag skrev om tidigare så var jag i Stockholm i november 1992 där jag köpte skivan Ultimate Sin med Ozzy. Men detta var som sagt inte den enda skivan jag var ute efter. En skiva jag också länge hade sökt och längtat efter var Yazoos album Upstairs at Eric´s från 1982.


När jag hade CD-skivan i handen så var flera års slit för den över. Tidigare hade jag lyssnat på den hos Martin, där hans bror Kalle hade den på vinyl. Vid ett tillfälle lyckades jag även höra ett par låtar när vi var och hälsade på klasskompisen Mona. Det visade sig att hennes lillebror hade vinylskivan och när min och Martins chock hade lagt sig så kunde vi be honom slå på skivan.

Ganska snart så tog jag dock med mig en kassett till Martin och spelade in fyra låtar från skivan. Dessa var Goodbye 70´s, Bad Connection, Only You (som var Yazoos debutsingel) och Don´t Go.

Första gången jag på allvar kunde avnjuta låten Don´t Go var på ett ungdomsdisco på Kiruna sporthall. B-hallens blixtsnabba golv hade förvandlats till ett glimrande discogolv. När låten kom igång så gjorde min kamrat Hansson detsamma. Hans "danssteg" finns för evigt på min näthinna. Dock ska sägas att mina ögon inte fick uppleva samma kvalitet som mina öron. Efter den där kvällen och lång tid framöver var Don´t Go den bästa låten jag visste. Det var den kvällen som satte igång min jakt på skivan och som bl a förde mig till Martins brorsas skivspelare.



Debutsingeln Only You är också den en grym klassiker och en av de bästa balladerna som gjorts om jag får säga min mening. Har ända sedan jag började lyssna på den kunnat texten till den utantill. Den lämnar aldrig min arma skalle. a capella-gruppen Flying Pickets gjorde en cover på låten redan året efter, 1983. Även den versionen är mycket bra och blev framgångsrik. Vilken version är bäst?





Jag vill även föra fram låten Bad Connection som ligger lite i skuggan bakom Don´t Go och Only You men som är en riktigt skön låt.



Tyvärr blev gruppen Yazoo inte långlivad. Vince Clark som hade bildat Depeche Mode och lämnat densamma 1981 gjorde samma sak med Yazoo 1983. Istället bildade han en ny grupp på nytt - Erasure. Imponerande att bilda tre olika grupper som alla blir stora kända grupper.

Don´t Go är naturligtvis fortfarande en stor favorit och i en mix har den blandats med en annan stor favorit... Nämligen SNAP:s Rhythm Is A Dancer. Yazoo vs SNAP och 1982 vs 1992... i en härlig pannkaksmix. Yazoo Is A Dancer!




niklas

torsdag 3 juni 2010

Musiksnurr med patrik - året var 1993 och Mandelkubbar och Ace of Base dominerade natten

Gruppen som gör allt hon vill - Ace of Base
1993, jag hade just börjat arbeta i Gällivare, och jag bodde där i mitt färdigmöblerade rum utan kök (jag diskade på toaletten och hade en kokplatta till mitt förfogande). En kompis till mig vid namn Tony Martinsson jobbade då som Securitasvakt och arbetade ofta på nätterna. Han hade den svårsmälta egenheten att återkommande slänga stenar på rutan vid 03.00 på natten för att få komma in på en kaffe. På den tiden var man stark, så jag brukade oftast vara tillmötesgående gentemot min smått excentriske vän och slå på en panna kaffe. Till detta tryckte vi oftast i oss några mandelkubb (eller mandelkubbar som man säger i Kiruna) samt lyssnade på Ace of Base. Deras platta, "Happy Nation", var relativt ny och den gick varm på stereon. Svensk mainstreamsynth-pop när den är som allra bäst. Ace of Base slogs även högt på de amerikanska topplistorna med flera Bilboardettor.


Ace of Base lever än idag, om än smått tynande jämfört med deras stora tid i början av 90-talet. Ni som inte kan er Ace of Base kanske inte har noterat den osannolikt klara likheten med en idag nysläppt singel. När jag först hörde låten var jag övertygad om att det var en comebacksingel från mina gamla favoriter, men det var istället världens kanske största artist idag, Lady GaGa. Döm själv nedan...Speciellt inledningen av låten är slående lik Ace of Base-soundet (speciellt för oss som har Ace of Base i ryggmärgen).

Ace of Base...


Lady GaGa...

Jag minns de tidiga mornarna 1993 där i Gällivare där mandelkubbarna dammade till ljudet av en svensk kultgrupp - Ace of Base. Underbart nostalgisound!

patrik

tisdag 1 juni 2010

Sportsnurr med patrik - Robins seger mot Federer är nästan större än Wilanders bragd 1982

Robins seger får mig at minnas 80-talets sköna framgångar
Dagens svenska tennisbragd får mig att minnas, får mig att le. Tennisspelaren inom mig har länge saknat pulsen från förr och de fixstjärnor som dominerade 80-talet och delar av 90-talet. Den alllt mer hårdnande konkurrensen i tennisens världstopp har samtidigt slätat ut den glamour och skönhet vi upplevde förr. Detta i kombination med att Sverige gått kräftgång de senaste tio åren gör inte saken lättare.

Förra året tog Robin ett jättekliv in i världstoppen i och med segern mot Nadal i Franska öppna. Idag tog han inte bara ytterligare ett steg in i den absoluta världstoppen...han satte sig på världsettan, den absolut bästa genom tiderna, och lät honom inte komma undan. Federer var en statist enligt Gunnar Brink på sportradion och vi njuter.

Detta är i paritet med Wilanders dunderbragd 1982, där han 17 år gammal slog en dominant Ivan Lendl i åttondelen. Wilander bokade av sina flygbiljetter och vann hela turneringen av bara farten. Detta var innan videons och dvd-skivornas tid, så jag spelade in hela matchen (!!) på kassett, med Mats Strandberg som kommentator. En kassett jag lyssnade på om och om igen. Jag följde Wilanders vidare öden i turneringen slaviskt och kan idag sakna detta hängivna engagemang. Idag fick jag tillbaka dessa vibbar!

Tennisen då (tidigt 80-tal) var brutalt långsam! Det gick så långt att man började prata om att inför bollräkning med max antal slag över när per boll (ett exempel på det finns att skåda i klippet här nedan - 84 gånger över nät! Har du sett något liknande?). Det absurda i kråksången är att i slutet av 90-talet gick spelet istället så snabbt att man började diskutera långsammare bollar, att ta bort andraserven m.m. Jag anser dock att tennisen idag, anno 2010, aldrig varit vackrare.


Finalen 1982 mellan Wilander och Vilas. Här passerar bollen 84 gånger över nät. Magiskt kamp (?)

Nedan rankar jag fem stora ögonblick inom svensk tennis, utan inbördes ranking:
1. Björn Borg tappar en eon av matchbollar i Wibledonfinalen 1980 mot McEnroe utan att bryta ihop. Borg är hårdare än någonsin och vinner i femte och avgörande set. Idrottsmagi av sällan skådat slag!
2. Wilander vinner mot Ivan Lendl i åttondelsfinalen i Franska Öppna 1982.
3. Sverige vinner Davis Cup genom att slå USA på hemmaplan (se klipp nedan)

4. Söderling tvålar till värlsettan Federer i Franska öppna 2010
5. Wilander vinner US-open genom seger över Ivan Lendl i finalen. Jag satt nitad hela natten medan brorsan låg och sov på mattan under vardagsrumsbordet. Hans sista ord innan han somnade var "Väck mig när femte och avgörande set börjar"...det gjorde jag!

patrik