måndag 15 februari 2010

Dockan med stort M!

Gästbloggare - Ulrika
Jag har tidigare gjort ett inlägg i denna blogg och då skrev jag om mina favoritdockor som fanns när jag var liten - Lady Lovely Locks. Jag ska nu berätta om en leksak som jag aldrig har ägt men dock åtrådde hett under samma tidsepok! Även denna docka är det väldigt få som åtminstone öppet medger att de kommer ihåg. En liten åldersgrupp hann leka med dem innan dockorna togs bort från marknaden. Cherry Merry Muffindockorna var en serie dockor som även dem tillverkades av Mattel mellan 1988-1990. Efter lite efterforskningar på nätet så har jag insett att min definition av CMM är dockkollektionen som kom ut 1988, alltså tiden då jag gick på lekis. 1989 och 1990 ser dockorna annorlunda ut och jag minns dem inte, kanske kom inte dessa dockor till Sverige.

Nu kanske ni undrar vad det var som var så speciellt med dessa dockor då. Jo, det kan jag tala om för er – dessa dockor luktade muffins! Jag kommer ihåg att jag och min bästis ögon blev stora som tefat första gången som vi insåg att en docka kunde lukta något annat än ”ny docka”. Det fanns fem CMM-dockor och alla luktade olika. Huvudkaraktären som hette Cherry Merry Muffin hade givetvis blont hår och rosa kläder och hon luktade körsbärsmuffins. Som tillbehör till dockan kom en liten figur som såg ut som ett körsbär och en leksaksplåt med sex muffins som också luktade körsbärsmuffins! Den här lilla plåten som också luktade var det mest fantastiska med denna docka tyckte jag. Jag kunde förstå att dockan luktade men hur fick de muffinsarna att lukta när de inte ens var riktiga?!

Min bästis fick här ta revansch på min stora samling LLL-dockor genom att hon i sin ägo hade hela två CMM-dockor! Betty Berry hade rött hår och luktade blåbär och Chocolottie hade brunt hår och luktade choklad. Under principen ”allt mitt är ditt” fick jag leka med min bästis dockor och låna hem dem ibland. CMM var egentligen inte så söta tyckte vi, men luktfaktorn var viktigare i detta sammanhang. Jag förstår min bästis som hade just de dockor hon hade, de andra tyckte vi inte var lika fina eller hade lika god muffinslukt. Banancy och Apple Amy hette de två dockor som jag inte har nämnt tidigare. Banan och äpple var ingen lukt vi var sugna på.

Jag och min kära bästis tyckte att dockorna luktade helt underbart, dock fick vi inte medhåll från några vuxna eller äldre syskon i vår omgivning. ”Vad är det som luktar?” var en vanlig kommentar till dockan. Jag misstänker starkt att jag inte fick någon CMM-docka för att min mamma känt lukten av min bästis dockor när jag hade lånat hem dem. Jag och min bästis kände oss grymt missförstådda. 15 år senare var jag och min bästis nere i hennes källare och hittade hennes gamla CMM-dockor. Då trillade polletten ner. Dockorna luktade förskräckligt! Syntetisk blåbär och chokladlukt som fortfarande satt i efter alla dessa år. Så tanken på hur de luktade nya ur förpackningen vill jag helst inte tänka på.. Men så är det, det var ett rosaskimmer runt våra dockor när vi var små och vi tyckte verkligen att dockorna luktade fantastiskt, nästan aptitretande gott.
 ulrika

8 kommentarer:

  1. Muffinsen ser ju goda ut!! Bra skrivet!
    /Syster J

    SvaraRadera
  2. Hi hi minns den inte tyvärr.

    /Syster S

    SvaraRadera
  3. Kul gästblogg Ulrika. Tänk så mycket det försigår i barnens värld som man som vuxen inte har koll på.
    Jag skulle vilja haft en docka med banansmak.

    Håkan

    SvaraRadera
  4. Tack familjen. Kommer ihåg att du syster S dissade dockans lukt fett. Haha :D Den luktade verkligen blä! Ja, banandockan är som gjord för dig pappa. ;) /U

    SvaraRadera
  5. Jag hann nog bli för gammal när de dockorna kom, jag minns dom inte. Jag slog ett slag för Cindy och lekte med Barbie i smyg ;-)

    SvaraRadera
  6. Haha, Barbie funkar ju alltid.. ;) /U

    SvaraRadera
  7. Minns inte det, men det låter som jag. Har svårt för konstiga plastiga lukter :-)
    /S

    SvaraRadera
  8. Åhhh.. jag älskade de dockorna. Jag hade tre, äpple, blåbär och choklad. Sen hade jag några av deras tillbehör med, köksinredning som fungerade att leka med själv med. Spisen blev en äggklocka,kylen ett mjölkpaket och diskhon en skål.
    Har aldrig vetat vad de hette så.. tack :D

    SvaraRadera