måndag 8 februari 2010

Schlagerkrönikan del 2

Musiksnurr - med patrik

Så var första deltävlingen avverkad och publiksuccen var ett faktum. De som gick vidare till Globen var i mina öron inga övveraskningar, jag prickade även in dessa på förhand. Många verkar gilla Salems bidrag. Den är nog bra (har bara hört den två ggr), men håller den i en eurovisionfinal? Frågan är fullständigt omöjlig att besvara. De senaste åren har förhoppningarna grusats likt en målvakt som slänger sig raklång på en grusplan och river upp båda knäna. Inget går att förutspå. 2006 kom Carola, som för övrigt delade upp svenska folket i två läger, på en femteplats. Känslan då var att Sverige fortfarande hade kontroll på tillställningen. Inget kunde vara mer fel. The Ark som året efter skulle sopa rent med Östeuropéerna blev fullständigt mosade, hamnade på en 18 plats och kammade hem endast 51 poäng. Svenska folket rasade och dömde ut tävlingen. Onyanserat säger då jag som gillade de flesta av de bidrag från företrädesvis Öst som hamnade i topp. Sen är det bara att inse att Sverige inte är europas medelpunkt, konkurrensen om de mångkulturella lyssnarnas gunst är stenhård.

Christer Björkman, som har ett och annat att säga till om i europeiska schlagertoppen, vidtog krafttag. Han införde ett tvärgående domarsystem för att motverka de "påstådda" grannlandsrösterna och han handplockade med kirurgisk precision en artist som skulle återupprätta den svenska hedern. Hennes namn var Charlotte Perelli.

Hon kvaddade om möjligt ännu hårdare än The Ark. En 18 plats med endast 47 poäng. Noterbart är att Charlotte, likt The Ark, var i det närmaste skyhöga favoriter bland spelbolagen. Lärdom..lyssna inte på dem, spela på Ukraina istället.

2009 fullbordade Malena Ernman Sveriges katastrofala kräftgång med en 21 plats och "hela" 33 poäng. Nu var svenska folket mentalt förberedda, för att inte säga uppgivna, så uppståndelsen uteblev. Opera fungerar onekligen inte, inte heller kvalitativ rock/pop eller europop à la Perelli. Vad fungerar då? Ja inte ens Christer Björkman vet och han börjar bli stressad. 2010 lär bli en vändpunkt! För inte kan vi väl komma 25?

Något som absolut inte fungerat senaste åren är eurodisco. Sverige och framförallt Finland och Island har prövat lyckan med den genren utan framgång. Jag däremot är helsåld på den genren och går alltid loss på alla cylindrar. Idag vill jag lyfta fram Islands bidrag från 2008. En kanonlåt om du frågar mig! 14 plats blev låtens slutplacering (så de slog ju Perelli!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar