tisdag 14 december 2010

Hade musiken hade ett större värde förr i tiden? - med patrik

En resa i musikens tillgänglighet - från dubbelkassettdäck till Spotify...tillbaka till vinylen?

Hade musiken ett större värde förr i tiden så tillvida att den var mer svårtillgänglig? Minns ni hur man spelade in kompisens nya "skiva" på ett kassettband (ett analogt, magnetiskt lagringsmedium för ljud och data), UTAN sk "inspelningssladd" (som vi kallade den). Det gällde att ha kassettbandspelarna lagomt nära varandra och att inte prata under inspelningen. Ljudkvalitén var skrattretande, men det var inget man stördes av då. Man hade ju de där låtarna man inte kunde vara utan.

Såsmåningom övergick man till att faktiskt koppla ihop kassettbandspelarna lite mer grundligt, med acceptabel ljudkvalitet som följd. Nästa steg i utvecklingen var den sk dubbelldäckaren, med dubbellt kassettdäck. Här fanns också inspelningsfunktion med dubbla hastigheten. En fantastisk nyhet som gjorde att minuter kunde tjänas i jakten på de perfekta blandbanden.

På 90-talet började inspelningarna från kassett till kassett minska i omfattning till förmån för direkt inspelning från vinylplatorna. Stereoanläggningarna hade vid den här tiden utvecklats till 1,5 meter höga monster, innehållande all teknik nödvändig för den perfekta inspelningen, med kassettdäck, vinylspelare m.m.

Sen tog CD-skivan över scenen och med den i det närmaste dog kassetten. Man "bandade" en del för eget bruk och framförallt för användning i bilstereon, men det var i ringa omfattning. CD-skivan var glödhet och man ville hellre byta ut kassettbandspelaren i bilen till en ny CD-spelare.

Stereorack från ljuva 80-talet.
Lika öronbedövande
som anskrämlig.
 På 00-talet var de brända skivorna hett eftertraktade, gärna med kopierade konvolut i 4-färgstryck. De som kunde leverera dessa var de med den senaste datorutrustningen och senaste CD-brännarna. Desutom började möjligheterna att ladda ned från internet växa i omfattning. Själv visste jag aldrig hur andra bar sig åt, men onekligen fanns det de som visste. Brända CD-skivor med det senaste artisterna blev mer och mer vardagsmat.

I takt med att man själv insåg möjligheterna med egen nedladdning minskade behovet av att bränna CD-skivor. Lagom till att i princip ALLA kunde (pirat)ladda ned den senaste musiken utan kostnad försvann sedan behovet helt och hållet. SPOTIFY hade gjort entré. Med den hade man tillgång till så gott som allt värt att lyssna på (förutom monstergrupperna Metallica och Beatles). Borta var de brända CD-skivorna, borta var även behovet av att överhuvudtaget köpa en skiva. Topplistorna på radio baseras numera på nedladdade mp3-filer och det blir allt glesare mellan skivköpen (KENT och Metallica får mina pengars uppmärksamhet). Dessutom finns alltid Youtube att tillgå om Spotify inte kan leverera.
Det fina i kråksången är att nu är VINYLEN PÅ VÄG TILLBAKA! Var in och botanioserade på Ginza och insåg att allt fler artister nu även (återigen) finns på vinyl, ofta till det dubbla priset som CD:n. Är cirkeln på väg att slutas? Kommer kassetten att komma tillbaka?

Klassisk spellista på Sporify








patrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar